Utbrändhet kan vara sköldkörtelsjukdom..

Ur expressen 2008-07-24 :

"Utbrändhet ofta sköldkörtelfel"

Många kroniskt trötta, utbrända, kan lida av kronisk sköldkörtelinflammation.

- Det är något som ofta missas inom primärvården, säger medicinläkaren och sköldkörtelforskaren Bo Wikland till TT.

Den 69-årige Bo Wikland, som är verksam i Stockholm, har forskat i ämnet i drygt tio år. I en studie som han och två cytologer gjort deltog 200 patienter som varit sjukskrivna mer än ett år för kronisk trötthet. De undersöktes med vanliga blodprover samt finnålspunktion av sköldkörteln (vävnadsprover togs). Av gruppen, som till största del utgjordes av kvinnor, hade 40 procent en kronisk inflammation i sin sköldkörtel.

"Rätt övertygade"

- Vi är rätt övertygade om att många personer som lider av kronisk trötthet i grund och botten har en sköldkörtelåkomma, säger Bo Wikland.

Gunilla Grönvall från Stockholm led i många år av sin odiagnostiserade hälsoproblem. Under sex års tid sökte hon vård vid många tillfällen utan resultat. Överallt diagnostiserades hennes sköldkörtel som frisk. Lösningen kom när hon kom i kontakt med Bo Wikland och en finnålspunktion gjordes. Därefter behandlades hon med sköldkörtelmedicin och efter ett år var hon helt frisk.

Trögt för nya rön

Trots att Bo Wiklands studie publicerades redan 2001 i medicintidskriften The Lancet har hans rön inte slagit igenom inom svensk sjukvård.

- I Sverige verkar det som att om en läkare kommer med nya rön som inte står i skolboken så är det kalla handen. Det är ju inte klokt att man själv ska behöva leta reda på en läkare som förstår ens situation, säger Gunilla Grönvall.

"Logiskt"

Mycket i kroppen är beroende av sköldkörteln och mest beroende är hjärnan. Vanliga symptom på sköldkörtelåkommor är ständig trötthet, depressioner, migrän, problem med magen med mera.

Alexander Perski, docent och stressforskare vid Stressmottagningen på Karolinska institutet i Stockholm, menar att det är logiskt att sköldkörteln kan vara en del av kronisk trötthet.

- Vi har själva inte gjort några sköldkörtelprover på mottagningen men vi har noterat att många patienter som kommer till oss har problem med sin sköldkörtel.

Brist på cytologer

En förklaring till att så få finnålspunktioner görs är bristen på cytologer. Provtagningarna kräver också att cytologen har lång erfarenhet eftersom proverna är svåra att ta.

- Man skulle önska att finnålscytologin blev mer allmän. Vår erfarenhet är att med hjälp av den här fördjupade diagnostiken kan många oupptäckta fall diagnostiseras, säger Bo Wikland.


Om ni känner er träffad och får ta prover så be att få provsvaren, många fall nonchaleras och det kan vara bra att hålla koll på provsvaren själv. Det har jag surt fått erfara...varit sjukskriven nu snart ett år för utbrändhet när det i själva verket var hypothyreos...det är nästan så man blir förbannad...men just nu är jag mest lycklig över att jag äntligen fått hjälp...
Vill ni läsa mer kan jag rekomendera http://blogg.expressen.se/skoldpaddor/  sen finns det ett nystartat forum

Kommentarer
Postat av: Tufftjejluktardiesel

Hej är så glad att dom hittat vad som är fel på dej hoppas du börjar må bättre nu Sen hoppas jag att dom hittar vad som e fel på mej :) så jag börjar må bättre med

kram Louice

2008-09-05 @ 08:24:30
URL: http://tufftjejluktardiesel.blogg.se/
Postat av: Lizaloop

Halloj! Har en kompis som skulle fundera tills ikväll annars så har jag ett bord över, det är bordet och 5 stolar, + en stol som har trasig rygg.

Hade tänkt 2000 kr. De är köpta på EM för 6000 för 3 år sedan, bordsskivan finns nån repa på men annars i bra skick, men jag hör av mig mer när den andra svarat, så får ni väl komma och se på det isåfall!

2008-09-16 @ 10:58:33
URL: http://lizaloop.blogg.se/
Postat av: Lizaloop

de skulle inte ha det, så det finns kvar!

2008-09-16 @ 12:05:43
URL: http://lizaloop.blogg.se/
Postat av: Charlotte

snygg bakgrund! :)

2008-09-16 @ 12:19:23
URL: http://charlotte3.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0